Wittelijnziekte

Whitelinedisease is een veelvoorkomende aandoening veroorzaakt door een bacterie die samenwerkt met een schimmel in de witte lijn van de hoef . Deze schimmels en bacteriën komen helaas op elke stal en in de natuur voor en wordt daarom ook wel omgevingsbacterie en omgevingsschimmel genoemd. De witte lijn vormt de verbinding tussen de hoefwand en hoefbeen. Het ontstaan van wittelijnziekte begint altijd onderaan in de hoornschoen wat veroorzaakt wordt door meestal een scheurtje, gaatje door een hoefnagel of andere onregelmatigheid in de hoefwand. Paarden met een verminderde weerstand of een te zure ph/waarde van je weiland kunnen gevoeliger zijn om wittelijnziekte op te lopen. Ook is bekend dat paarden op kuilvoer vaker wittelijnziekte uitlokken dan gewoon hooi. Omdat de witte lijn erg zacht is vormt dit een ideale plek zijn voor beginnende ontsteking waarbij de schimmel altijd direct aanwezig is. Schimmels ontwikkelen het snelst in een warme, vochtige, donkere en bovendien zuurstofarme omgeving.

Het is belangrijk dat je hoefsmid zoveel mogelijk van het aangetaste weefsel weghaalt en daarom is het blootleggen van de aangetaste hoefwand erg belangrijk. Als er licht en zuurstof bij komt kunnen schimmels en anaerobe bacteriën zich niet verder voortplanten en kan  daarna met Betadineshampoo wordt schoongemaakt.  Vervolgens behandel je de aangetaste plek met een schimmeldodend middel zoals bijvoorbeeld honing waar de werkzame stof propolis in zit  of oregano olie waarin fenolen cavacrol en thymol inzitten. Oregano olie is een van de meest krachtige anti-septische oliën en doodt vele schimmels, bacteriën en virussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *