Hoefbalans

Een correcte balans in je paard staat direct in verbinding met een juiste hoefbalans. Je kan je wel voorstellen dat bij incorrecte hoefbalans je paard de hoeven nog schever gaat afslijten en niet meer optimaal kan bewegen. Doordat je paard dit ongemak nog tijdelijk probeert op te lossen door te compenseren, om pijn en kreupelheid te voorkomen, wordt het hele lichaam scheef belast. Dit overcompenseren resulteert uiteindelijk in overbelasting en kreupelheid.

We hebben een mediale laterale balans en een dorsale palmaire balans. Bij de mediale laterale balans kijken we naar de lengte en hoogte in de hoefwand van de mediale (binnenzijde) en de laterale (buitenzijde) van de hoef. Hebben we het over de dorsale palmaire balans dan kijken we naar de dorsale (voorzijde hoef richting de toon) en palmaire zijde (achterzijde hoef richting de hielen).Een incorrecte hoefbalans veroorzaakt ook dat de zool zijn parallelle verhouding met het hoefbeen verliest. zo ontstaat er ook verkeerde belasting in gewrichten pezen ligamenten en gaan spieren vastzitten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn bij het ontstaan van incorrecte hoefbalans. Afwijkende beenstanden. verkeerde bodem of te weinig variatie in ondergrond waar het paard staat, te weinig of te veel slijtage van de hoef , verkeerde voeding en verkeerde of onregelmatige bekapping (een paar millimeter kan al het verschil maken).

Bij een juiste hoefbalans, zorgt het juiste afrolpunt ervoor dat de voor- en achterhoeven elkaar niet verstoren in de beweging. De voet moet snel genoeg weer kunnen vertrekken van de grond.  Het wilde paard heeft een ronde, kortere teen, omdat de teen dagelijks afslijt houdt hij zijn afrolpunt op de perfecte  plaats. We streven in het draagvlak naar een 50/50 verhouding. Hieronder zie je een voorbeeld van een hoef die te lange tenen heeft en hoe een hoef normaal hoort te zijn. W= (breedste gedeelte v/d hoef)

distorted-normal scannen0010

In deze afbeeldingen kan je goed zien dat bij een normale hoef het draagvlak vanaf het breedste gedeelte van de hoef naar de hielen toe groter is dan draagvlak aan voorzijde. Als het draagvlak aan de achterzijde groter is dan aan de voorzijde dan betekent dat dat er weinig of helemaal geen vervorming is en een goede dorsale palmaire balans in de hoef is. Bij distorted is duidelijk zichtbaar dat er sprake is van hoefvervorming bij de verzenen en bij de toon. Door zo’n hoef op de juiste manier te bekappen kan je deze verhouding in de hoef weer verbeteren. Met een regelmatige bekapping (6 tot 9 weken) kunnen hoefvervormingen worden beperkt. Elk paard is weer verschillend en verdient maatwerk voor zijn of haar situatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *