Hoefrot & functies van de straal

Een regelmatig voorkomende aandoening van de hoornschoen is hoefrot, ook wel rotstraal genoemd . Zoals de naam al zegt , bevind de aandoening zich in hoofdzaak tot de straalhoorn. Een van de oorzaken is een vieze natte stalvloerbedekking waar verval van de straalhoorn optreed , door verweking en rotting. Ook kan te weinig beweging (minder hoefmechanisme en dus minder doorbloeding in de hoef) , verkeerde voeding (kuil) en slecht hoefonderhoud mede een oorzaak zijn van rotstraal. Symptonen van rotstraal zijn gemakkelijk te herkennen aan een zachte weke straal waar stukken los zitten. De middelste straalgroeve kan diep en erg gevoelig zijn. In een wat verder gevorderd stadium kan er stinkend vocht uit de straal komen

Behandeling door een hoefsmid is verwijdering van het aangetaste hoornweefsel. Ontsmetten met straalreiniger / betadine(shampoo) . Behandeling met Egyptische zalf of homeopatisch oregano / teatree olie. Als eigenaar zijn er ook aantal zaken die je kan doen om rotstraal te voorkomen en mee te helpen bij een voorspoedige genezing. Voldoende beweging en de stalomstandigheden verbeteren waar je paard zo goed als droog staat is heel belangrijk. De eerste paar weken na het verwijderen van het aangetaste hoornweefsel de straal dagelijks schoonmaken en 3 a 4 x per week behandelen met Egyptische zalf.

Hierbij geef ik in dit artikel ook 5 functies van de straal en waarom het dus van groot belang is altijd een gezonde straal in alle hoeven te willen hebben. De stralen in het wild zijn minimaal 1/3e deel van de hele hoef! Ze hebben dikke stralen, groot, stevig, hartvormig en sterk. Ze landen met hun stralen op de grond bij het lopen.

De straal zorgt voor het rondpompen van het bloed wat zeer belangrijk is voor het hoefmechanisme! Als een straal zijn werk niet goed kan doen kan de bloedsomloop stagneren en er kan rotstraal ontstaan. De doorbloeding die voor een groot deel via de straal gebeurt, zorgt voor de juiste temperatuur in de hoef en onderbeen én zorgt voor aanvoer van goede stoffen, afvoer van afvalstoffen, wat genezing bevordert.

De straal is tevens gebouwd ter ondersteuning van het hoefbeentje. Als de straal niet meer meedoet of te veel wordt weggesneden heeft het hoefbeentje geen ondersteuning meer. Het hoefbeentje kan kantelen of zakken en dit gebeurt nog sneller in combinatie met hoefbevangenheid.

De straal is gemaakt om schokken te kunnen absorberen. Is de straal te klein ,smal en te week van structuur mist het been zijn belangrijkste schokbreker! Met als gevolg dat de gewrichten in het been grotere schokken krijgen te absorberen.

Met de straal kan het paard door middel van druksensoren de ondergrond aanvoelen, dit is wetenschappelijk bewezen. Als het paard niet met de straal de grond kan raken, kan hij niet  voelen en dus niet voorkomen dat hij uitglijdt of aanvoelen of hij voorzichtig moet doen

De straal zorgt er ook voor dat het paard minder snel uit kan glijden. Deze antislip functie, voorkomt dat ze uitglijden op gladde ondergronden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *