Natural Balance

Natural Balance is een manier van hoefverzorging  die zijn oorsprong vindt in amerika. De grondlegger is Gene Ovnicek, die van oorsprong tientallen jaren reguliere hoefsmid is geweest. Hij kwam regelmatig problemen tegen, die hij ondanks de uitgebreide kennis van traditionele hoefverzorging ,niet kon oplossen.Toen is hij gaan nadenken over hoe de paarden in het wild zich prima redden zonder hulp van een hoefsmid.

Hij heeft een aantal jaren uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan bij wilde paarden in Wyoming. Er zijn  foto’s  en verfafdrukken gemaakt van de onderkant van de hoef om zo te kunnen bepalen welke structuren van de hoef de grond raken. Bij de onderzochte paarden is rekening gehouden met de hardheid van de bodem en de hoeveelheid beweging die ze per dag hebben. Door de jaargetijden heen heeft hij de SONY DSCbewegingen en de hoefconditie geobserveerd .Uit dit onderzoek komt naar voren dat de hoeven er heel anders uitzien en de drukverdeling anders is dan bij onze gedomesticeerde paarden. Een groot gedeelte van het gewicht dragen wild paarden op hun zool en weinig op de hoefwand. Het draagvlak is duidelijk verdeeld in 1/3 voor het breedste gedeelte van de hoef en 2/3 achter dat punt. Er is ook een duidelijk een consequent patroon van vier draagpunten te zien:de verzenen, mediale en laterale toon . Tussen de draagpunten aan de toon zat een verhard gebied. Vanaf dit punt was de hoefwand afgerond en dit noemen we het afrolpunt. Het blijkt dat paarden niet alleen op hun hoefwand lopen maar ook op een gedeelte van de zool, de straal en verzenen. Zo wordt het hoefbeen optimaal ondersteund en in de juiste stand gehouden. Het is heel belangrijk dat de straal , verzenen en zool hun functie blijven behouden.

Er zijn natuurlijk tussen wilde paarden en onze paarden wel verschillen in gebruik en omgeving, echter de structuren van de hoef en hoe de hoef moet werken zijn in principe gelijk. Met deze wetenschappelijke  kennis kunnen nu ook onze gedomesticeerde paarden profiteren van dezelfde ondersteuning en functionaliteit van de hoef die vanuit de natuur bedoeld is. Natural Balance is dus véél meer dan alleen maar een hoefijzer. Een ijzer is voor ons slechts één van de vele hulpmiddelen die soms gebruikt worden bij paarden met hoefproblemen. Natural Balance heeft niet alleen maar te maken met wilde paarden,geen ijzer, of het afrolpunt maar eigenlijk meer met het bereiken van de juiste hoefwerking. Zodra paarden op de juiste manier op de hoeven staan zul je zien dat ze beter lopen en de hoeven zich weer herstellen en dat problemen als brokkelhoeven ,strijken,struikelen ,peesproblemen ,hoefbevangenheid  op deze manier te voorkomen of te verhelpen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *